AI for Science Krakow

Report of Contributions

Contribution ID: 3 Type: not specified

Opening speech

Friday, 21 March 2025 09:00 (15 minutes)

Presenter: Prof. MRÓWCZYŃSKA, Maria (Undersecretary of State in Ministry of Science and Higher

Education)

Session Classification: Opening Session

March 15, 2025

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Al in science –a competitiveness opportunity for the European Union

Friday, 21 March 2025 09:15 (15 minutes)

Presenter: RUSSO, Maria Cristina (Director for Prosperity, DG Research and Innovation)

Session Classification: Opening Session

March 15, 2025

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Supercharging AI: Poland's Role in the Global High-Performance Computing Landscape

Friday, 21 March 2025 09:30 (15 minutes)

Presenter: MAGRYŚ, Marek (Director of ACC Cyfronet AGH)

Session Classification: Opening Session

Contribution ID: 6 Type: Disscusion Panel

Al and the Future of Science: Redefining Research Paradigms (panel)

Friday, 21 March 2025 09:45 (45 minutes)

Presenters: Prof. JAWOREK-KORJAKOWSKA, Joanna (AGH University); PALKOVIC, Martin (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts); MOHRS, Simone (The Guild of European Research-Intensive Universities); STRIBAT - MODERATOR OF THE PANEL, Liviu (DG for Research and Innovation, European Commission)

March 15, 2025

Contribution ID: 7 Type: **Keynote speach**

Pooling resources for AI in science

Friday, 21 March 2025 11:00 (15 minutes)

Presenter: STRIBAT, Liviu (DG for Research and Innovation, European Commission)

Contribution ID: 8 Type: Disscusion Panel

Practical Applications of AI in Scientific Research (panel)

Friday, 21 March 2025 11:15 (45 minutes)

Presenters: Prof. ZIELIŃSKI, Bartosz (Jagiellonian University); LEROUX, Christophe (Director of Adra - AI-Data-Robotics-Association); Prof. GANZHA, Maria (Warsaw University of Technology); Prof. MYLLYMAKI, Petri (University of Helsinki); Prof. WALAS - MODERATOR OF THE PANEL, Krzysztof (Poznan University of Technology, ADRA Board of Directors Member)

Contribution ID: 9 Type: **not specified**

HPC Resources for AI: Introduction to the European AI & HPC Ecosystem for Scientists

Friday, 21 March 2025 12:00 (15 minutes)

Presenter: DAM JENSEN, Anders (Executive Director for the European HPC JU)

Contribution ID: 10 Type: Disscusion Panel

LLM Models: how they can assist in the future scientific breakthroughs? (presentations & panel)

Friday, 21 March 2025 12:15 (45 minutes)

Presenters: KOSKELA, Markus (CSC - IT Center for Science); HOLSINGER, Sy (OPERAS RI); Prof. KAJDANOWICZ, Tomasz (University of Science and Technology in Wroclaw); DUCZMAL - MODERATOR OF THE PANEL, Rafał (Chair of EuroHPC JU Governing Board; the National Centre for Research and Development (NCBR))

Contribution ID: 11 Type: Keynote speach

Ethics of AI in Scientific Research: Regulations vs. Best Practices

Friday, 21 March 2025 14:00 (15 minutes)

Presenter: Dr VERESHAK, Oleksandra (Researcher in Human-AI trust)

Contribution ID: 12 Type: Disscusion Panel

Ethics of AI in Scientific Research: Regulations vs. Best Practices (panel)

Friday, 21 March 2025 14:15 (45 minutes)

Presenters: Dr KACZMAREK, Emilia (University of Warsaw); Dr VERESHAK, Oleksandra (Researcher in Human-AI trust); HUBBARD, Tim (Director of ELIXIR); Prof. JACKOWSKI, Michał (DSK Kancelaria / SWPS); Dr GAWĘDA - MODERATOR, Weronika (the The National Centre for Research and Development (NCBR))

Contribution ID: 13 Type: Keynote speach

Science and Big Tech in Al Development: How Scientists and Big Tech Can Work Together?

Friday, 21 March 2025 15:00 (15 minutes)

Presenter: Dr SZELEST, Marcin (Aptiv)

Contribution ID: 14 Type: Disscusion Panel

Science and Big Tech in Al Development: Challenge or Synergy? (panel)

Friday, 21 March 2025 15:15 (45 minutes)

Presenters: Dr MIROSŁAW, Łukasz (Microsoft); BARTHEL DE WEYDENTHAL, Sylwia (IQM Quantum Computers); VAN PUTTE, Wouter (CEO of Puxano); NEMETH, Edina (HUN-REN Institute for Computer Science and Control (HUN-REN SZTAKI)); Dr SZELEST - MODERATOR OF THE PANEL, Marcin (Aptiv)

Contribution ID: 15 Type: not specified

Networking & wine meet up

Thursday, 20 March 2025 19:00 (5 hours)

Presenter: NAJDA - JĘDRZEJEWSKA, Izabela (Welcome by Ministry of Science and Higher Education)